Virkningerne af rygning i søvn

Oversigt

Virkningerne af rygning på åndedræts- og kardiovaskulære systemer er velkendte, men der er en anden grund til at overveje at afslutte: din søvn sundhed. Ikke alene er rygning forbundet med at få mindre søvn, men det er også ansvarlig for at ændre dit søvnmønster, så selv en fuld nat i sengen ikke føler sig afslappende. Røgtobak forhindrer en fuld nats søvn på flere måder. På længere sigt kan det også føre til en alvorlig søvnforstyrrelse kendt som søvnapnø.

Reduceret dyb søvn

Den mest dramatiske effekt af rygning i søvn er en reduktion af tiden i dyb søvn, som er kendt for at skabe den “genoprettende” følelse, folk har, når de vågner om morgenen. I 2008 rapporterede tidsskriftet “Chest”, at kroniske rygere bruger mere tid i lys søvn, især i de tidlige dele af natten. Synderen er nikotin, som har en stimulerende virkning på nervesystemet. Ironisk nok, som nikotin reduceres i blodbanen i løbet af natten, øges abstinenssymptomer. Symptomer omfatter rastløshed og søvnløshed.

Øget søvnfragmentering

Fordi dyb søvn reduceres hos kroniske rygere, tyder den tid, der tilbydes i sengen, ikke om en “god nats søvn.” Dette skyldes dels mindre dyb søvn, men også at sove fragmentering eller den øgede sandsynlighed for opvågnen om natten. Dr. Ron Kramer fra American Academy of Sleep Medicine rapporterer, at CDC i 2006 afsluttede en dør-til-dørundersøgelse af 87.000 personer om deres søvnhelse. Forskere fandt, at rygere er stærkt repræsenteret i gruppen af ​​mennesker, der får mindre end seks timers søvn, og også blandt dem, der får mere end ni timers søvn. For meget tid i sengen er ofte en indikation på, at de genoprettende fordele ved søvn ikke bliver opfyldt. Mens årsagen ikke er klar, er mønsteret, at rygere som helhed ikke er velopholdte.

Høj risiko for søvnapnø

Rygning er også en uafhængig risikofaktor for en farlig søvnforstyrrelse kendt som obstruktiv søvnapnø (OSA). Ifølge Mayo Clinic er rygere tre gange mere tilbøjelige til at have OSA end folk, der aldrig har røget. I løbet af OSA er luftveje indsnævret eller tilstoppet, hvilket forhindrer nok ilt i at nå hjernen under søvn. Ekstraordinært højt snorker og vågner op og gyser for åndedrag er to almindelige symptomer på OSA, som, hvis de ikke behandles, kan føre til lunghypertension, hjertesvigt og tidlig død. Rygning øger risikoen for OSA, fordi vanen irriterer halsens foring og fører til natten overbelastning.

Afslut og sov sundhed

Den gode nyhed er, at ophævelse af rygning kan øjeblikkeligt forbedre søvnhelsen. Dette har været kendt i årtier. I en veldokumenteret og indflydelsesrig 1980-artikel i tidsskriftet “Science” fandt forskerne, at søvnmønstre forbedredes betydeligt, efter at emner afholdt sig fra cigaretter. Dette skyldes højst sandsynligt de negative virkninger af nikotin på søvnvågningscyklussen. Når nikotin er ude af dit system, forbedres søvn og de genoprettende fordele ved søvn vender tilbage.