Vasopressin virkninger

Oversigt

Vasopressin er et hormon skabt i hypothalamus, en vital del af det autonome nervesystem, der ligger dybt inde i hjernen. Dette hormon, også kaldet antidiuretisk hormon, eller ADH, opbevares i hypofysen, indtil det er nødvendigt af kroppen. En række medicinske tilstande behandles med vasopressin eller dets syntetiske ækvivalenter.

Styrer vandbalance

Vasopressin, sammen med tørst, styrer vandbalancen i kroppen. Hormonet forhindrer for meget vand i at blive frigivet som urin, forklarer Colorado State University. De fleste individer tænker ikke på denne afbalanceringshandling, før de støder på ugunstige forhold, som fanger i varme forhold uden vand. Under disse omstændigheder instruerer antidiuretisk hormon kroppen for at bevare vand, hvilket redder kroppen fra at blive stærkt dehydreret. Drugs.com fortæller, at en menneskeskabt form for vasopressin bruges til at behandle nogle tilfælde af diabetes insipidus, en tilstand, hvor for meget Vand udskilles af nyrerne. Denne livstruende tilstand behandles ved en injektion givet hvert par timer, indtil ubalancen korrigeres. Vasopressin eller en syntetisk formulering kaldet desmopressin kan også indåndes i næsen – via en næsedrikker, spray eller gennemvædet pude. Denne rute er ofte mere egnet til langvarig brug. Desmopressin kan også gives oralt.

Øger blodtrykket

Vasopressin, når det frigives i store mængder ind i blodstrømmen, virker for at øge det arterielle blodtryk. Det frigives i blodet, når det er nødvendigt på grund af et fald i blodtrykket. På grund af vasopressins evne til at hæve blodtrykket er det nogle gange givet som en dryp i venen for at behandle akutte forhold som vasodilatorisk chok, som opstår, når blodkarrene udvider og farligt sænker blodtrykket. Det bruges også i situationer, hvor hjertet holder op med at slå, i disse tilfælde gives det som en injektion i venen.

Grænser Nat-tid-forbud

Vasopressin menes at begrænse natretidning, ifølge online journal, “American Family Physician.” Denne effekt antages at være forbundet med menneskelig circadianrytme, en normal rytme i kroppen, der gør det muligt at aftage bestemte kroppsfunktioner i løbet af natten. Børn, der urinerer i sengen ud over 6 år, kan lide af en ændring i vasopressinaktiviteten. Desmopressin er undertiden ordineret til at behandle sengevætning hos ældre børn. Det kan gives oralt; nasal anvendelse er kontroversiel på grund af risikoen for anfald og død.