Typer af øvre proteser

Oversigt

Dentures er falske tænder, generelt lavet af akryl eller porcelæn, designet til at erstatte tænder tabt på grund af skade, periodontal sygdom eller tandbortfald. Ifølge den amerikanske tandlægeforening gør tandproteser mere end bare at forbedre dit udseende, de forhindrer sårende ansigtsmuskler, forbedrer spiser og taler og hjælper med at bevare knoglestruktur i dit ansigt. Der findes mange typer af denturer, og den type der passer bedst til dig, afhænger af antallet af tænder, der mangler fra munden, din generelle tandpleje og dit budget.

Komplette øvre denturer

Komplette tandproteser er designet til at erstatte alle dine øvre tænder. Denne type denture hviler direkte på den øvre tandkød, over benet. De er tilpasset til at passe tæt på, så det er let at tygge og tydeliggøre. Komplette tandproteser er ikke monteret, før munden er helt helet, og processen kræver typisk fire til fem aftaler, der passer til mundens form og størrelse. Komplette øvre proteser fremstilles ved brug af en akrylbase og porcelæn eller akryl tænder.

Umiddelbare denturer

Umiddelbare proteser er nyttige lige efter tandudtræk for at erstatte manglende tænder, indtil munden heler nok til komplette tandproteser. En øjeblikkelig protese gør det muligt at spise og snakke i løbet af genoprettelsesperioden, men de kan kræve relinering eller genopretning efter et par uger for at passe ordentligt. Dette skyldes, at tandkød og knogler krymper betydeligt i løbet af de første seks måneder efter tandudvinding, ifølge American Dental Association. Når helingen er færdig, normalt ca. otte uger efter ekstraktion, erstatter en komplet tandprotes de umiddelbare proteser.

dækproteser

Overdentures svarer meget til komplette tandproteser, medmindre de er afhængige af en eller flere naturlige tænder til støtte. De kan også være designet til at passe over implantater, når der ikke er nogen egnede naturlige tænder tilbage. De giver mere stabilitet under tyggeri end komplette tandproteser, og de kan hjælpe med at forhindre knogletab i munden over tid. Overdentures er typisk dyrere end komplette tandproteser.

Partielle denturer

Partielle proteser, som kan være enten permanente eller aftagelige, anvendes, når kun nogle tænder mangler fra munden. De forbedrer udseende og forhindrer eventuelle resterende naturlige tænder i at skifte ud af position. Permanente partielle proteser vedhæftes de naturlige tænder med metalankre, mens aftagelige partielle proteser holdes sammen af ​​en metalramme, der glider ind og ud af munden til rengøring.

Implant-støttede proteser fungerer ligesom overdentures. I stedet for at blive understøttet af naturlige tænder, afhænger denne type tandprotes imidlertid på implantater til stabilisering. Implantater placeres i knoglen og får lov til at helbrede. Når helingen er færdig, er det implantatstøttede tandprotes designet til at matche kontur og størrelse på munden. Øvre implantatunderstøttede proteser kræver normalt tre eller flere implantater til støtte. Denne type denture er meget dyrt, normalt koster mere end $ 10.000.

Implant-støttede denturer