Tre funktioner af calciumioner i blodet

Ioniseret calcium- og cellefunktion

Næsten hele din krops calcium opbevares i knogler. Men det lille beløb, der cirkulerer i din blodbanen, er uforholdsmæssigt afgørende for normal fysiologi. Ca. halvdelen af ​​dette cirkulerende calcium er “ioniseret”, hvilket betyder, at det bærer elektriske ladninger. Ioniseret calcium deltager i brændingen af ​​muskel- og nerveceller, fremmer blodkoagulering og forhindrer udtømning af knoglemasse. (Se Referencer 1)

Ioniseret calcium og koagulationskaskade

Den vigtigste rolle af calcium i blod er at cirkulere og være til rådighed for væv. Hver celle i kroppen bruger calcium, men visse “excitære” celler som hjerteceller, muskelceller og neuroner er særligt afhængige af calcium for deres funktion. Disse excitære celler kræver kalcium til kontrakt eller sende impulser. Disse celler virker på grund af den store forskel i calciumkoncentrationen mellem ydersiden og indersiden af ​​cellen og også mellem forskellige rum inden i cellen. Muskel-, nerve- og hjerteceller bruger denne “calciumspænding” til sammentrækning og neural transmission. Når ioniseret calcium afviger uden for et snævert område, udvikler der alvorlige neuromuskulære og hjertesymptomer, herunder spasme, svaghed, forvirring, anfald og hjerterytmeforstyrrelser.

Ioniseret calcium og knoglemasse

Blodkoagulation er en kompleks biokemisk proces, der involverer blodplader og snesevis af proteiner. Aktivering af blodplader udløser en multistep “kaskade”, der frembringer en “thrombus” eller koagulering. Calcium er involveret i flere trin i denne kaskade, herunder aktiveringen af ​​blodpladerne selv. Koagulation er så afhængig af calcium, at blodbanker rutinemæssigt tilsætter citronsyre til banket blod for at binde ioniseret calcium og forhindre at produktet stammer fra, før det kan bruges.

Kompleksiteten af ​​calcium

Ioniseret calcium i blodet er så vigtigt, at kroppen ikke kan tillade det at fluktuere. Den præcise kalciumbalance opretholdes ved diætindtagelse, intestinalabsorption, udskillelse i urinen og ved skubbende calcium til og fra skeletet. Skelettet er kroppens kaliumreservoir, der indeholder 99 procent af kropsbutikkerne. Dette betyder, at hvis blodkalcium begynder at falde, kan kroppen korrigere underskuddet ved at reabsorbere en lille brøkdel af knoglevæv. Faktisk foregår denne form for “knoglemodellering” hele tiden, og hos raske individer er nettostrømmen af ​​calcium til og fra knoglen afbalanceret. Men hvis kroppen har problemer med at opretholde normale ioniserede calciumniveauer af en eller anden grund, som f.eks. Diæt calcium eller vitamin D-mangel, hormonel ubalance eller nyre- eller tarmsygdom, vil konstante udtag fra denne knoglebank i sidste ende føre til nedsat knoglemasse eller osteoporose.

Vedligeholdelse af calciumbalancen eller “homeostase” involverer et komplekst samspil mellem diætindtagelse, udskillelse i nyrerne, absorption fra tarmen, knoglemodellering, D-vitamin og flere hormoner. Endvidere er calciummetabolisme tæt sammenflettet med metabolisme af fosfor og magnesium. Systemet er komplekst, men du kan kun støtte det med en sund livsstil, herunder en afbalanceret kost og regelmæssig motion.