Sandheden om glutenallergi

Celiac Disease vs Gluten Sensitivity

Alvorlighed af cøliaki kan ikke måles på et spektrum – du har enten det eller du ikke gør det. Tilstanden er defineret som en autoimmun lidelse, hvor gluten ødelægger tarmens foring, hvilket gør det umuligt at absorbere næringsstoffer og gøre patienter mere tilbøjelige til anæmi, infertilitet og knoglesygdom – hvilket kunne hjælpe med at forklare Begleys kollegiale stressfrakturer. Men den mere almindeligt diskuterede glutenforstyrrelse – såvel som den mindre klart forstået af det moderne medicinske samfund – er faktisk glutenfølsomhed.

Droppe gluten at skære pund

Glutenfølsomhed fremkalder de samme symptomer som cøliaki, men der er ingen formel procedure til diagnosticering af det. Det er fordi, i modsætning til Celiac, er de, der lider af glutenfølsomhed, ikke underkastet nogen indre skader, som med tiden kan spores til gluten. Mens læger typisk kan diagnosticere Celiac med en blodprøve eller en intestinal biopsi, er der ingen sådan test for glutenfølsomhed.

Takeaway

“Jeg accepterer, at en patient kan opleve glutenrelaterede symptomer uden at have celiac, men jeg kan ikke give en videnskabelig diagnose,” siger Colin Howden, en gastroenterolog ved Northwestern Memorial Hospital i Chicago.

Glenn Osten Anderson kan relatere. Klokken 24 brød hans hud ud, han led af alvorlig fordøjelsesbesvær og han begyndte at tabe sig. Hans familie havde en historie om maveproblemer, så han var ikke helt overrasket. Mange foreslog at for at behandle tilstanden holder han sig til en diæt af milde fødevarer.

“Alle fortalte mig at spise almindelig skål, som om det var en slags penicillin,” siger Anderson. “Det gjorde kun tingene værre.”

I 2007, efter fire års Anderson lider af mavepine og andre sygdomme, foreslog en læge, at han kunne have glutenfølsomhed, og anbefalede at han forsøgte at gå glutenfri. Anderson bemærkede en øjeblikkelig forbedring.

Personer med glutenfølsomhed udviser lignende symptomer som dem, der lider af celiac – mavepine, opkastning, kronisk diarré – men sværhedsgraden af ​​disse symptomer kan variere fra person til person. Og i modsætning til køliaki er der ingen egentlig skade i tyndtarmen.

Endelig, hvis det ikke var forvirrende nok, er der endnu en betingelse, der maskererer som dens glutenrelaterede fætre: hvedallergier. For dem der lider af hvedeallergier, kan kroppen have en reaktion på nogen del af hveden, ikke kun glutenproteinet.

Mens forekomsten af ​​cøliaki og glutenfølsomhed har flere mennesker, der spiser glutenfri til blot at fungere på en daglig basis, har andre tabt hvede fra deres kost med et helt andet mål i tankerne: vægttab.

Nogle sundhedsguruer og madreklamer udnytter fordelene ved en glutenfri kost til dem, der ønsker at tabe ekstra pund. Howden siger dog, at eventuelle fordele sandsynligvis er mere korrelation end medicinsk årsag. Gluten er ikke iboende dårlig, siger Howden. Det sker bare for at være til stede i kalorie-tætte fødevarer som pizza, cupcakes og hamburgerboller.

“Gluten er næsten blevet et beskidt ord,” siger Howden. “Nogle patienter, der hævder glutenfølsomhed, kan bare have spist en dårlig kost. De går glutenfri, spiser flere fisk og friske råvarer, og ikke overraskende føler de sig bedre. ”

Begley er enig i, at for hende åbner Celiac døren til en sundere livsstil. Siden hendes diagnose er hun fokuseret på at få det meste af hendes kost fra ikke-behandlede muligheder som frugt og grønt. “Quinoa og søde kartofler er min største go-to,” siger hun. “Jeg kunne spise sød kartoffelfrit hele dagen.”

Anderson, på den anden side, børster på dem, der frivilligt afstår fra gluten.

“Enhver, der vælger at leve denne livsstil ud af trendiness er en idiot,” siger han. “Jeg kan lide hvede, pasta og pizza så meget som den næste fyr – jeg kan bare ikke spise den.”

Uanset motivationen er det blevet betydeligt lettere at opretholde en glutenfri livsstil. Sans-glutenfødevarer springer op tilsyneladende overalt, og salget af glutenfri mad forventes at overstige mere end 5 mia. Dollars i 2015. De fleste købmandsforretninger bærer glutenfrie produkter i sektionen for naturlige fødevarer med et udvalg fra pasta til donuts.

Restauranter er også blevet mere imødekommende, med afsætningsmuligheder som subway og The Melting Pot testning glutenfri indstillinger. P.F. Chang’s selv kræver, at deres kokke laver friske handsker og bruger specielt mærket woks, før de koger en glutenfri skål. Men på trods af disse fremskridt undgår Begley stadig glutenfri menuen på de fleste restauranter. Hun bemærker, at sådan strenge procedure ifølge hendes erfaring er mere undtagelse end regel.

“Det bliver så meget lettere,” siger Begley, “men jeg er stadig bekymret for krydskontaminering.”

Hvis du har symptomer, som du mener kan skyldes gluten, anbefaler Howden at se en gastroenterolog, inden du går glutenfri. Det er fordi det er sværere at teste for køliaki, når gluten er blevet udvist fra systemet. På det tidspunkt er det uklart, om patienten er i remission eller aldrig har haft sygdommen.

Din bedste indsats? Være ærlig med din læge og tag de nødvendige tests.

For mere information om cøliaki, se bogen “Real Life with Celiac Disease: Fejlfinding og Blomstrende Glutenfri”, udgivet af American Gastroenterological Association Press.