Sandheden bag glutenfri

Hvad er gluten?

Gluten, et protein, der findes i hvede, byg og rug, giver dej elasticitet. Det bruges også til at tilføje protein til lavproteinfarer, såsom vegetariske kødalternativer, og for at forbedre holdbarheden og smagen af ​​forarbejdede varer, såsom øl og sojasovs. Mens gluten passerer ufarligt gennem sund tarm, forårsager det intestinal skade hos mennesker med den autoimmune lidelse cøliaki, og det forårsager fordøjelsessystemet forstyrrende for mennesker, der er glutenintolerante.

Hvornår skal du give det op

“For dem med celiaciac sygdom er at spise glutenfri den primære behandling, som i sidste ende kan eliminere symptomer, hvis det opdages tidligt nok”, sagde Minh-Hai Tran, en registreret diætist og ejer af Mindful Nutrition i Seattle.

En sund overgang

En ud af 133 amerikanere har cøliaki, selv om det er udiagnostiseret i 85 procent af dem, der har det, ifølge National Foundation for Celiac Awareness. Det har tendens til at løbe i familier og ofte sameksisterer med type 1 diabetes, skjoldbruskkirtel og Downs syndrom. Symptomer på cøliaki er omfattende og kan omfatte næringsstofmangel, træthed, depression, vægttab og tåget tænkning. Tran forklarede, at det på grund af de mange symptomer er ofte underdiagnostiseret eller fejldiagnosticeret, da det let kan forveksles med irritabelt tarmsyndrom eller andre tilstande. Og nogle mennesker med cøliaki har ikke nogen symptomer.

Glutenintolerance er vanskeligere at bestemme, Tran sagde, fordi standarddiagnostik og behandlingsretningslinjer ikke eksisterer. Typiske symptomer omfatter gas, oppustethed og diarré. Selvom glutenintolerans kan være midlertidig og tillade beskeden glutenindtagelse, er cøliaki en livslang og kræver total undgåelse.

Ingen hård statistik er tilgængelig for nonceliac glutenintolerans, ifølge en rapport fra Forbes i 2011. Det bemærkede dog, at Dr. Alessio Fasano, medicinsk direktør for Center for Celiac Research & Treatment – en del af University of Maryland School of Medicine Department of Pediatrics – anslået at op til 6 procent af amerikanerne har noget niveau af følsomhed. Tran sagde, at 25 procent af amerikanerne undgår gluten, i de fleste tilfælde unødigt, og gør sig så opmærksomme på potentielle risici, herunder en unødigt restriktiv kost og en bekymring for mad.

Diæt mangler i sunde fødevarer, såsom fuldkorn, har tendens til at mangle fibre og B-vitaminer. Mangler på næringsstoffer kan forårsage symptomer som hovedpine, svimmelhed, træthed, dårlig koncentration og udmattelse, mens optagelsen af ​​mad kan udløse stress, angst og depression.

Hvis du har mistanke om, at du har cøliaki eller glutenintolerance, kan din læge køre blodprøver for at afgøre, om du har antistoffer, der indikerer glutenrelaterede problemer. Din læge kan også analysere en prøve af tarmvæv eller udføre en endoskopi, en procedure, hvor et pille-størrelse kamera fastgjort til enden af ​​et langt fleksibelt rør bruges til at inspicere dit øvre fordøjelsessystem.

Mange mennesker, der selv har givet op gluten, har rapporteret, at de føler sig sundere som følge heraf. Selv om dette kan indikere glutenintolerance eller en anden tilstand, såsom irritabel tarmsyndrom, kan det også være et fysiologisk svar på at spise flere hele fødevarer – dem, der er ubearbejdet og uraffineret – såsom frisk frugt og grøntsager. En sådan forbedring kan også være en placebo-effekt produceret af en bevidsthed om, at de spiser mere sundhedsmæssigt.

“For mange med irritabelt tarmsyndrom kan faldende korn, der indeholder gluten, reducere symptomerne ikke på grund af gluten, men på grund af nedsat fructanforbrug, der findes i hvede,” sagde Tran. Fructan er en type fiber.

Hvis du beslutter dig for at undgå gluten (ideelt med godkendelse eller vejledning fra en registreret diætist eller læge med viden om ernæring), kan du eliminere det fra din kost gradvist. Hvis du har cøliaki, jo desto hurtigere fjerner du det bedre, sagde Tran.

En fordel ved den uhyre populære glutenfri tendens er, at der nu er mange alternativer til almindelige glutenholdige fødevarer.

Substitutionsglutenfri korn og brød til det, du normalt ville spise, “foreslog Robyn Goldberg, en registreret diætist i Beverly Hills, Californien.” Ideelt set vil du lægge vægt på sund glutenfri fuldkorn.

Amaranth, brun og vild ris, boghvede, quinoa, hirse og popcorn er eksempler på naturligt glutenfri fuldkorn. Nogle havre indeholder heller ikke gluten. Disse og andre naturligt glutenfrie hele fødevarer, såsom søde kartofler, fisk, magert kød, nødder, frø og friske frugter og grøntsager, er typisk betydeligt mere næringsrige end glutenfri behandlet billetpris.

“Krydderne er mere udfordrende på grund af emulgatorer, bindemidler og fyldstoffer,” sagde Goldberg.

Lære at forberede dine egne sunde fødevarer ved hjælp af naturlige urter, krydderier og frugtzest, samt at anmode om glutenfri måltider på restauranter, kan være nyttige. Sundhedsfødevarebutikker giver et større udvalg af glutenfri, fuldkornsfødevarer.

“Hvis du har cøliaki, gå i vane med at altid læse etiketter, da der er mange skjulte kilder til gluten i saucer, dressinger, pakket kød og endda nogle medicin,” sagde Tran.

Tran opfordrer dig til at fokusere på hvad du kan spise, da listen er længere end du tror.