Hvad er nogle anvendelser af kompositmaterialer?

Oversigt

Kompositmaterialer omfatter alle produkter fremstillet af en blanding af to eller flere basismaterialer, ifølge University of Delaware Center for Composite Materials. Ved at blande flere materialer sammen kan producenter kombinere de bedste egenskaber for hver basiskomponent. Kompositmaterialer giver typisk forbedret styrke eller holdbarhed over mange andre produkter og kan give yderligere fordele som modstand mod fugt eller korrosion. Nogle eksempler på kompositmaterialer omfatter fibercement, termoplast eller sammensatte træprodukter.

Byggematerialer

Kompositprodukter anvendes i en række bolig- og kommercielle byggeprogrammer. Hele boliger kan indrammes ved hjælp af plastlaminerede bjælker og trusser i stedet for traditionel trærammering. Ved at belægge bjælkerne med plast reducerer fabrikanter risikoen for rot eller termitskader, hvilket forlænger strukturens forventede levetid. Lignende produkter bruges til at bygge udendørs dæk og porches. Fiberforstærket cement helvedesild skaber et vedligeholdelsesfrit tag, der varer i årtier, mens fibercement siding giver træets udseende uden vedligeholdelse. Døre og gulve lavet af kompositmaterialer efterligner træets udseende og koster ofte meget mindre. Fiberforstærkede paneler, eller FRP, anvendes på mange badeværelser og køkkenvægge for at skabe en slidstærk og vandtæt overflade, som er nem at rengøre.

Aircraft

Ifølge det australske videnskabsakademi ville moderne fly være meget mindre effektive, hvis kompositmaterialer ikke var tilgængelige. Kompositter som glasfiberforstærket aluminium eller kulfiber skaber materialer, der er lette nok til at flyve, men stærke nok til at håndtere trykket i høje højder og hyppigt misbrug. Varer som vinger og hale på et fly samt propeller og rotorer er ofte lavet af kompositter. Disse materialer holder sig under en lang række temperaturer og er meget modstandsdygtig over for rust og korrosion. Med hensyn til æstetik er mange kompositmaterialer, der anvendes i flykonstruktion, nemme at forme og forme til at passe design- og ingeniørplaner.

Sport

En række forskellige sportsprodukter omfatter kompositbaserede komponenter. Mange moderne baseball flagermus er enten udelukkende fremstillet af metal eller træ kompositter eller omfatter et kompositgreb for at modstå brud. Golf- og tennisproducenter er også afhængige af kompositter for at forbedre styrke og reducere vægt i klubber og racketer. Andet sportsudstyr, herunder surfbrætter og ski, indeholder kompositmaterialer, der giver fleksibilitet, samtidig med at du opretholder holdbarheden.

Sejlads

Mange moderne både er lavet af kompositmaterialer som glasfiber eller termoplast. Mens traditionelle træbåde blev udsat for råd eller krumning over tid, og metalbåde var tunge og sandsynligvis rustede, tilbyder kompositter overlegen ydeevne og reduceret vedligeholdelse. De er lette nok til at forblive flydende, men alligevel stærke nok til at modstå punkteringer og revner. De fleste sammensatte både er usandsynligt at korrodere, selv efter hyppig udsættelse for saltvand og havluft. Udover racer- og fritidsbåde anvendes kompositmaterialer på kajakker, kanoer og jetski.

Kulstofbaserede kompositfibre bruges ofte til at lave skudtætte veste og andre ballistiske beskyttelsesanordninger. Disse fibre, herunder Kevlar, producerer ret lette armaturer, der giver effektiv beskyttelse mod kugler, flammer og nogle sprængstoffer. Ifølge Massachusetts Institute of Technology er Kevlar fem gange stærkere end stål og dog kun halvt så tæt som glasfiber. Sammen med andre sammensatte fibre har Kevlar sparet tusindvis af liv og revolutioneret beskyttelsesudstyr til græsplænehåndhævelse og militært personale.

Ballistisk beskyttelse