Hvad er negative virkninger af ikke at tage prænatale vitaminer?

Oversigt

Opretholdelse af optimal ernæring i hele graviditeten er afgørende. Ikke alene behøver din baby en rigelig forsyning med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer til at udvikle sig korrekt, du har også brug for ekstra ernæringsmæssig støtte til at forberede dig til arbejde, fødsel, pleje og moderskab. Selvom en afbalanceret kost er den mest kritiske komponent af god ernæring, supplerer de fleste gravide deres kost med prænatale vitaminer. Disse ekstra næringsstoffer er særligt vigtige for kvinder, hvis kostindtag er begrænset af morgenkvalme eller som ikke har vane med at spise sunde fødevarer.

Folinsyre mangel

Folinsyre, et B-vitamin, findes i mørkegrønne, grønne grøntsager. Folatmangel under graviditeten er forbundet med lavt fødselsvægt spædbørn, abort, orofaciale deformiteter såsom spaltet læbe eller gane, fosteret hjerteanomalier og neurale rørdefekter, som er åbninger i hjernen eller rygkanalen, der forekommer tidligt i fosterudviklingen. Ifølge en artikel i “American Family Physician” fra 2005 skal du begynde daglig tilsætning med 600 mcg eller 0,6 mg folat en måned før befrugtning, men at tage 4 mg dagligt, så snart du opdager, at du er gravid, er næsten lige så effektiv.

Kalkmangel

Ben- og muskeludvikling i din baby kræver calcium, et mineral, der findes i kød, mejeriprodukter, grønne grøntsager og bælgplanter. En 2009-gennemgang i “Current Osteoporosis Reports” antyder, at foster, der får for lidt calcium under udvikling, har øget risiko for osteoporose senere i livet. Desuden øger utilstrækkeligt calciumindtag under graviditeten din risiko for graviditetsinduceret hypertension eller præeklampsi, hvilket øger risikoen for død for både mødre og spædbørn. Anbefalet dagligt calciumindtag er 1.000 til 1.300 mg.

Jernmangel

Jern, et mineral, der findes i rødt kød, fisk, fjerkræ og en række plantefødevarer, er nødvendig til udvikling af normale røde blodlegemer. Utilstrækkeligt jernindtag under graviditeten bidrager til både moder- og føtalanæmi, hvilket igen kan føre til for tidlig fødsel og lavfødte spædbørn. Anemiske mødre har mere træthed både før og efter fødslen, og anæmi kan komplicere fødslen ved at nødvendiggøre transfusioner for både moder og spædbarn til behandling af relativt små blodtab. Anbefalet jernindtagelse under graviditeten er 30 mg dagligt.

D-vitamin mangel

D-vitamin, “sunshine vitamin”, er nødvendigt for korrekt calciummetabolisme. D-vitamin har også en rolle i immunmodulering og andre fysiologiske funktioner. D-vitamin mangel under graviditet kan føre til kritisk lave blodkalciumniveauer hos nyfødte spædbørn og bidrage til osteomalakia eller svage knogler hos berørte kvinder. Fordi høje doser af D-vitamin kan føre til toksicitet, er de nuværende anbefalinger for en relativt lav dagpenge på 200 IE under graviditet. Disse anbefalinger gennemgår imidlertid en ny vurdering som følge af tegn på udbredt vitamin D-mangel blandt unge voksne. Spørg din læge, hvilken dosis der er bedst for dig.

Mangel på vitamin A er sjældent i udviklede lande, men ifølge Dr. Stephen McGowan ved University of Iowa er det den næstledende årsag til blindhed hos børn, der lever i tredjelandes nationer. Folk i industrialiserede lande får normalt vitamin A fra kostkilder, så begræns dit samlede indtag under graviditeten til 5.000 IE dagligt.

Vitamin A-mangel

Prænatale vitaminer indeholder et væld af næringsstoffer, herunder et komplet udvalg af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Doserne for de fleste af disse næringsstoffer er blevet tilpasset for at imødekomme behovene hos gravide og ammende mødre. Selv om du kan opnå tilstrækkelig prænatal ernæring med en afbalanceret kost, adskiller mange kvinder simpelthen ikke til en. Hvis du er gravid, skal du tale med din læge om, hvorvidt du vil have gavn af at tage et prænatal vitamin.

Overvejelser