Hvad er fordelene ved spanske oliven?

Rig i hjerte-sunde fedtstoffer

Spanske oliven – mere ordentligt kaldet oliven i spansk stil – er oliven, der plukkes ung, korthærdes i løg og derefter gæret i en saltlageopløsning i op til 12 måneder, før de aftappes i en fortyndet saltlage. Fødevareforarbejdningsvirksomheder tømmer oftest disse grønne oliven med pimiento, selvom løg, hvidløg eller mandler også kan bruges. Oliven i spansk stil er små, men de indeholder et imponerende udvalg af næringsstoffer, som giver betydelige sundhedsmæssige fordele.

Antioxidant Egenskaber

Spanske oliven, som olivenolie, er en rig kilde til oliesyre, et monoumættet fedt og vitamin E. Monoumættede fedtstoffer hjælper med at holde lavdensitetslipoprotein, det såkaldte dårlige kolesterol, nede mens stigende niveauer af højdensitetslipoprotein, Som fremmer overordnet helbred, især hjertesundhed. Verdens mest sunde fødevarer hjemmeside siger, at den relative stabilitet af de monoumættede fedtstoffer fundet i oliven hjælper med at styrke cellemembraner, beskytter dem mod invasion af frie radikaler og andre kræfter antithetisk til godt helbred. De monoumættede fedtstoffer i spanske oliven arbejder sammen med E-vitamin, en stærk fedtopløselig antioxidant, reducerer risikoen for cellulær skade eller betændelse kraftigt, ifølge WHFoods.com. Webstedet forklarer, at enumættede fedtstoffer og E-vitamin i kombination giver celler med et ekstra lag af beskyttelse, der muliggør udførelse af normale cellulære funktioner, herunder energiproduktion, uden unødig eksponering for frie radikaler. Som et uvelkommen – men uundgåeligt – biprodukt skaber energimetabolismeprocessen store mængder potentielt skadelige frie radikaler.

Andre sundhedsmæssige egenskaber

Oliven og olivenolie ligger i hjertet af middelhavsdiet, de hjertesundede spisevaner, der er typiske for spanske, italienske, græske og andre mennesker, der bor rundt Middelhavet. Disse nært beslægtede fødevarer anses for at være ansvarlige for mange af de sundhedsmæssige fordele, der tilskrives kosten, ifølge Robert Wayne Hutkins, forfatter af “Microbiology and Technology of Fermented Foods”. Han forklarer, at nogle af de phenolforbindelser, der er ansvarlige for farveudviklingen og den bittere smag af ubearbejdede oliven, også har antimikrobielle og andre medicinske egenskaber, der delvis skyldes de sundhedsmæssige fordele ved oliven og olivenbaserede produkter. Hutkins nævner et studie fra 2000 af Soler-Rivas et al. Der konkluderede “de vigtigste biologiske aktiviteter forbundet med oleuropein, hydroxytyrosol, tryosal og verbascosid … er relateret til deres antioxidantegenskaber.

Spanske oliven laver en sund snack, fordi de har lavt kalorieindhold — færre end 150 kalorier i 25 oliven — og fyldt med mineraler, herunder calcium, jod, jern, magnesium, fosfor og kalium, ifølge oliven fra Spanien internet side. Siden oldtiden er oliven fra oliven blevet værdsat for sine hud-sunde egenskaber.