Hvad er fordelene ved flerumættet fedt?

Oversigt

Flerumættede fedtsyrer er en sund type fedt, fordi de er lavet af umættede fedtstoffer. Flerumættede fedtsyrer omfatter omega-3 fedtsyrer, som har vist sig at fremme sundhed. American Heart Association anbefaler omega-3 fedtsyrer dagligt til hjertesundhed. Kilder til omega-3 fedtsyrer omfatter koldt vand fisk, fed fisk, valnødder, jordnødder, mandler, olivenolie og rapsolie.

Sænker triglycerider

En fordel ved flerumættede fedtsyrer er, at de reducerer triglycerider. AHA anbefaler folk med højt triglycerider til at erstatte mættet fedt i kosten med flerumættede fedtstoffer. Flerumættede fedtstoffer vedhæfter og fjerner usunde fedtstoffer, som mættet fedt, kolesterol og triglycerider. En undersøgelse i 2006-tidsskriftet “Atherosclerosis”, ledet af forsker E. Balk, forklarer, at fiskeolie forbedrer det gode kolesterol kendt som lipoproteinkolesterol med høj densitet og nedsætter triglycerider. En anden undersøgelse ledet af William S. Harris og offentliggjort i maj 1997 “American Journal of Clinical Nutrition” viser omkring 4 g fiskolie dagligt sænker triglycerider med 25 procent til 35 procent.

Reducerer blodtrykket

Flerumættede fedtsyrer kan medvirke til at sænke blodtrykket. Flere undersøgelser viser denne fordel, herunder en undersøgelse i 2007-tidsskriftet “Hypertension” ledet af forsker Hirotsugu Ueshima. Undersøgelsen vurderede diæt af forskellige mennesker og opdagede mennesker, der forbruger fiskeolier og flerumættede fedtstoffer, har lavere blodtryk.

Forbedrer depression og ADHD

En fordel for flerumættede fedtstoffer inkluderer muligheden for at forbedre depressionssymptomer. Nogle undersøgelser har vist fordel, mens andre ikke gør det, selvom tilskud ikke ser ud til at være skadelige. En undersøgelse fra 2009 i “Ernæringsanmeldelser” ledet af forsker J. Sarris påpeger, at omega-3 fedtsyrer anvendt alene er sandsynligvis ikke gavnlige, medmindre de anvendes sammen med et antidepressivt middel. Flerumættede fedtstoffer kan også være til gavn for opmærksomhedsunderskuds hyperaktivitetsforstyrrelse. En undersøgelse i januar 2000 “American Journal of Clinical Nutrition” ledet af forsker J. Burgess rapporterer, at 100 drenge med ADHD viste sig at have lavt indhold af flerumættede fedtstoffer, hvilket kan danne forbindelsen til ADHD symptomer og den potentielle mulighed for at mindske symptomerne .