Grøntsager høj i b12

Potentielle vegetabilske kilder

Vitamin B12 er et B-kompleks vitamin, der indeholder kobolt, ernæringsmæssigt kendt som cobalamin. Den eneste kilde til vitamin B12 er bakterier, der syntetiserer det i kød, mejeriprodukter og æg. Omfattende forskning undersøger om der findes plantekilder til vitamin B12, men muligheden for at få vitamin B12 fra plantekilder forbliver tvivlsom. Vitamin B12 er afgørende for rød blodcelleproduktion samt vækst og udvikling hos børn.

Indirekte berigede grøntsager

Der er nogle foreslåede vegetabilske kilder til vitamin B12, selv om de forbliver kontroversielle. Blandt disse kilder er undersea vegetation som spiseligt tang og alger. Derudover er fermenterede sojabønner foreslået kilder til vitamin B12. Men mens nogle undersøgelser er enige om, at disse fødevarer kan indeholde vitamin B12, indeholder de mængder af dette vitamin så minut, at de ikke er levedygtige. Andre undersøgelser konkluderer, at især spiselig undersøisk vegetation slet ikke indeholder vitamin B12, men snarere B12-analoger, som er elementer, der har en høj kemisk lighed med vitamin B12, men producerer ikke de samme sunde fordele. Faktisk kan vitamin B12-analoger endda bidrage til vitamin B12-mangel.

Direkte berigede grøntsager

Der er tegn på, at nogle populationer garnerer vitamin B12 fra grøntsager. Dette skyldes sandsynligvis indtagelse af uvaskede grøntsager befrugtet med menneskelige afføring. Menneskeafføring indeholder høje niveauer af vitamin B12, da tyktarmen indeholder bakterier, der producerer vitaminet. Imidlertid forekommer denne bakterie i endetarm, som er for langt ned i tyktarmen for absorption. Ergo, vitaminet uddrives i store mængder med afføring, hvilket vil styrke grøntsager, som det befrugter med vitamin B12, især når disse grøntsager efterlades uvaskede.

Nogle kostvaner udelukker specifikt kød, æg og mejeriprodukter, især den veganske kost. For at sikre, at de med sådanne kostvaner ikke resulterer i mangel på vitamin B12, er der specielt berigede fødevarer tilgængelige fra 2010. Disse fødevarer omfatter rå, tørrede og tilberedte grøntsager.